dissabte, 10 de març del 2007

Anne Sexton

Anne Sexton va néixer el 9 de novembre de 1928 a Newton, Massachusetts. La seva infància va transcórrer en una relativa daurada mitjania. Filla d’un advocat alcohòlic dedicat al negoci de la llana i d’una escriptora frustrada, els seus resultats acadèmics no van ser mai brillants. Als dinou anys es va casar amb Alfred Sexton, i va donar a llum a la seva primera filla el 1953. Un any més tard se li va diagnosticar una depressió postpart que la va portar al psiquiàtric Westwood Lodge.

Anne Sexton no va començar a escriure poesia fins als trenta anys, com a teràpia recomanada pel seu psiquiatre com a conseqüència de la mort dels seus pares i d’una segona depressió a rel del naixement del seu segon fill. El 1957 s’inscriu en un taller de poesia al Boston Center for Adult Education, on hi participen Robert Lowell, Sylvia Plath i Maxine Kumin. El 1962 publica All My Pretty Ones, on expressa sentiments de dolor, culpabilitat i pèrdua, en poemes com The Truth The Dead Know.

Com la resta de poetes confessionals, Anne Sexton ofereix una visió íntima i emotiva de la seva vida, accentuant la perspectiva femenina en temes poc freqüents en poesia fins aleshores, com el suïcidi, la menstruació, la masturbació o l’addicció a les drogues. Es pot dir que Anne Sexton va fer de l’experiència vital de ser una dona el fil argumental de la seva obra. El 1967 va guanyar el Premi Pulitzer pel poemari Dead or Alive, amb poemes devastadors com Wanting To Die o The Addict.

El 4 d’octubre de 1974, Anne Sexton va perdre la batalla que durant anys va lliurar contra la seva malaltia mental. Aquell matí d’octubre va acudir a un esmorzar amb Maxine Kumin per tal de repassar el seu nou llibre The Awful Rowing Toward God. Aquell mateix dia, i sense cap nota ni previ avís, va entrar al garatge de casa seva i va engegar el motor del cotxe, morint al cap d’una estona com a conseqüència d’una intoxicació per monòxid de carboni.


Links d’interès